Felsefe 2002

Yazan Unknown Tarih 7 Nisan 2013 Pazar 0 yorum
TÜSİAD tarafından Prof. Dr. Tülin Bumin koordinatörlüğünde bir heyet tarafından liseler için hazırlanan Felsefe Ders kitabı. Şuradan okuyabilirsiniz.

"Felsefe 2002", Galatasaray Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tülin Bumin'in koordinatörlüğünde gerçekleştirilmiştir. Hazırlık çalışmaları kitabın çeviri ve telif bölümlerinin planının oluşturulması aşamasından itibaren Ege Üni­versitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Arslan ile işbir­liği içinde yürütülmüştür."Felsefe 2002" "I. Kitap" ve "II. Kitap" olarak iki ana bölümden oluşmaktadır. "Batı Fel­sefe Geleneği: Öğreti ve Kavramlar Açısından Yaklaşım" başlığını taşıyan "I. Kitap", And- re Verges ve Denis Huisman'ın "Cours de Philosophie" (Edition Nathan, Paris 1990) adlı ki­tabından, Türkiye'deki lise felsefe programı da göz önüne alınarak seçilmiş bölümlerin Prof. Dr. Ahmet Arslan tarafından yapılan çevirisinden oluşmaktadır.
"Osmanlı ve Türk Felsefe Geleneği: Dönemsel Yaklaşım" başlığını taşıyan "II. Kitap" ise, bir Avrupa ülkesi için düşünülen lise felsefe programlarında yer almayan ama Türki­ye'de eğitim gören bir gencin kendi kültürünün önemli unsurlarını oluşturan konulara ay­rılmıştır. Bu kitapta birincisinden farklı olarak dönemsel bir yaklaşım benimsenmiş ve bu çerçevede Türk ve İslam kültüründe yer alan Batı tarzı felsefeye yakın alanlara olduğu ka­dar, içinde felsefi boyutu da barındıran ya da en azından kendilerine felsefe ile bakılmasına ihtiyaç gösteren, Türkiye'nin toplumsal tarihinde etkili olmuş düşünce akımlarına da yer verilmiştir. Daha çok siyaset felsefesine ait konular olan bu son bölümler, felsefenin genç bir bireyin bir yurttaş olarak eğitilmesine yapacağı katkılar göz önüne alarak belirlenmiştir."II. Kitap"ın ilk bölümü olan 'Yunan tarzında felsefe veya saf felsefe geleneği" başlıklı bölümü Prof. Dr. Ahmet Arslan yazdı."Tanrıbilimsel düşünce (Kelam) geleneği" bölümünü Ankara Üniversitesi ilahiyat Fa­kültesi (Kelam Anabilimdalı) öğretim üyesi Doç. Dr. Ilhami Güler'in kaleminden okuya­caksınız."Tasavvuf (mistik düşünce) geleneği" başlıklı bölümün yazarı Galatasaray Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi (Felsefe Bölümü) öğretim üyesi Prof. Dr. Kenan Gürsoy'dur."Siyasal bilgelik edebiyatı geleneği" başlıklı bölümün yazımını Ege Üniversitesi Edebi­yat Fakültesi'nin (Felsefe Bölümü) öğretim üyelerinden Yard. Doç. Dr. Zerrin Kurtoğlu üst­lendi."Cumhuriyet Dönemi" öncesinin "Modernliğe Geçiş Dönemi / Tanzimat ve meşruti­yetler" başlıklı son bölümünün yazarı Prof. Dr. Ahmet Arslan'dır.Uludağ Üniversitesi Edebiyat Fakültesi (Felsefe Bölümü) öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevizci, "Cumhuriyet Dönemi"nin ilk yazısını, "Felsefenin kurumsallaşmasının başlangı­cı" başlıklı bölümü yazdı."Düşünce akımları" başlığı altında "Aydınlanmacılık", "Milliyetçilik", "İslamcılık", "Liberalizm" ve "Solculuk"u değerlendirdik. Bu bölümlerin yazarları, sırasıyla, İstanbul Bilgi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi (Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü) öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Belge; Uludağ Üniversitesi iktisadi ve idari Bilimler Fakültesi ( Kamu Yö­netimi Bölümü) öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman Seyfi Öğün; Uludağ Üniversitesi iktisa­di ve idari Bilimler Fakültesi (Kamu Yönetimi Bölümü) öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Yaşar Sa- rıbay; Hacettepe Üniversitesi iktisadi ve idari Bilimler Fakültesi (Kamu Yönetimi Bölümü) öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Erdoğan ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakül­tesi (Tarih Bölümü) öğretim üyesi Prof. Dr. Mete Tunçay oldular. "II. Kitap"ın ve "Felsefe 2002"nin son bölümü "Sivil toplum hareketleri"nin değerlendirilmesine ayrıldı. Bu bölümü de Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi (Felsefe Bölümü) öğretim üyelerinden Yard. Doç. Dr. Nilgün Toker Kılınç yazdı.


0 yorum:

Yorum Gönder